Sosyal Medya

Güncel

Ahrar'uş Şam’dan Cenevre açıklaması

Suriye’de uluslararası çözüm arayışları çerçevesinde süren toplantılar serisinde Cenevre’de üçüncü görüşmelere hazırlanılırken Suriye muhalefetinin etkin gruplarından Ahrar’uş Şam İslami Hareketi bir açıklama yayınladı.



GeçtiÄŸimiz Aralık ayında Riyad'ta yapılan toplantıdan çekilen Ahrar'uÅŸ Åžam Cenevre'de toplanması beklenen müzakere heyeti ve rejim arasındaki görüşmelere dair bir açıklama yayınladı. 

Grup açıklamarında ‘'Rusya ve Ä°ran'ın, Suriye'deki direniÅŸi bitirmek için sivil halka karşı iÅŸlediÄŸi katliamlar, bölgesel ve uluslararası güçlerin siyasi çözüm için diplomatik baskı uygulayarak, meÅŸru hak olan direniÅŸin amacının hiçbir maddesini gerçekleÅŸtirmeden Esed Rejimiyle müzakere masasına oturmalarını istemelerini ÅŸaÅŸkınlıkla karşılıyoruz.'' dedi.

Esed rejimi ve Esed'in konumu ile ilgili olarak devrimin en başındaki tutumlarının geçerli olduÄŸunu belirten Ahrar'uÅŸ Åžam grubu, “Riyad Konferansına katılırken beyan ettiÄŸimiz kırmızı çizgilerimiz” olarak vurguladığı konulara dair baskıları kabul etmediklerini ifade etti. 

“Suriye'nin inÅŸası için çalışacak her türlü siyasi ve diplomatik giriÅŸimi desteklediÄŸimizi belirtmek istiyoruz” ÅŸeklinde uluslararası çözüm arayışlarına dair olumlu görüşünü belirten grup Rusya'nın rejim yanlısı tutumu ve PKK'nın Suriye kolu PYD konusundaki ısrarı ve Riyad heyeti üzerindeki baskıların süreci sonuçsuz hale getirdiÄŸini belirtti. 

Açıklamasına “Suriye Sahilinde, Halep Kırsalında, Åžam'ın Gûta bölgesinde” süren mücadelelerinin politik olarak bir ifadeyi temsil ettiÄŸini belirten Ahrar'uÅŸ Åžam diÄŸer muhaliflere ve Suriye halkına baskılara boyun eÄŸmeme ve teslim olmama çaÄŸrısında bulundu.

Riyad Süreci'nden Cenevre'ye Ahrar'uş Şam

2011'de baÅŸlayan Suriye devriminin beÅŸinci yılında uluslararası çözüm arayışları çerçevesinde 2015 Aralık ayında Riyad'ta toplanan konferansta alınan karar üzerine muhaliflerden seçilen bir heyet ve Esed rejiminin Cenevre'de üçüncü bir toplantı ile müzakere etmesi planlanmış Ahrar'uÅŸ Åžam grubu Riyad'ta alınan kararların Suriye halkının taleplerini karşılayacak bir perspektifi olmadığını belirtip toplantıdan çekilmiÅŸti. 

Geçtiğimiz günlerde ABD ile Rusya arasındaki ikili görüşmeler ve diplomatik trafik sonunda ABD Dış İşleri bakanı Kerry Cenevre'ye katılması beklenen heyetle görüştü. Cenevre'de yapılacak toplantı için Esed'in yönetimde kalarak tekrar seçimlere katılabileceği ve Hizbullah'ın Suriye'deki varlığının tanınması ile PKK'nın Suriye kolu PYD'nin kabul edilmesi yönündeki Rusya ve İran'ın isteklerini muhalif heyete ileten Kerry'nin bu görüşmesi ardından birçok muhalif grup gibi Suriye'deki en etkin gruplardan olan Ahrar'uş Şam bir açıklama yayınladı.

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.